Gayrimenkul hukuku; Arsa, arsa, ev, daire, apartman gibi taşınmazlarla ilgili mevzuatı kapsayan bir hukuk dalıdır. Tapu ve tescil davaları, tazminat davaları, kira bedellerinin tespiti ve tescili, kamulaştırma davalarındaki uyuşmazlıklara çözüm sağlar. Sık görülen taşınmaz mal vakaları; çok önemli kılıyor.
Gayrimenkul Hukuku Alanına Giren Davalar
Gayrimenkul hukukuna esas teşkil edecek dava türleri; Konut, bina, arsa, arsa gibi gayrimenkul konularından oluşmaktadır. Gayrimenkul hukuku, bu konulardaki davalarda; Bireylerin birbirleriyle, kurumlarla veya kurumların kurumlarla olan ilişkilerini ele alır.
Gayrimenkul hukuku alanı, mülkiyet hukukunun önemli bir parçasıdır; Mülkiyet hukuku ile ilgili uyuşmazlıkların büyük çoğunluğunu kapsar. Genellikle ilk derece hukuk mahkemelerinde görülen davalar, taşınmaz davasına konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılan davalara göre şekillenir.
Gayrimenkul Davaları Nelerdir?
Gayrimenkul davalarının farklı türleri vardır. Bu durumlar bazı başlıklar altında incelenebilir.
1) Tapu Davaları
Gayrimenkul hukuku kapsamındaki dava konularından biri de tapulardır. Tapu tescili, tapu iptali gibi dava konularını kapsayan tapularda hukuka aykırı düzenlemelerin düzeltilmesi esas alınır. Farklı nedenlerle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.
2) İstihkak Davaları
Bir diğer gayrimenkul davası ise tazminat davalarıdır. Bu gibi durumlarda, taşınmazların başkaları tarafından haksız işgali ve kullanılması dava konusu olmaktadır. Zamanaşımına uğramayan bu tür davalar, ilk derece hukuk mahkemelerinde görülen davalarla takip edilir.
3) Kamulaştırma Davaları
Özel mülkiyet ve arsa gibi gayrimenkuller, kamu yararı gözetilerek; Bedel bedelleri ödenerek kamulaştırma işlemleri yapılabilmektedir. Bu kamulaştırma işlemlerine karşı açılan itiraz veya uyuşmazlık davaları kamulaştırma davalarıdır. Genel olarak arazi ve arsaların kamulaştırılması oldukça yaygındır; Ev ve apartman gibi yapıları da kapsayabilir.
4) Kira Davaları
Gayrimenkul hukukunda, birçok farklı branşta alt dava ile; Bu çok geniş bir dava. Kiracı veya mal sahibi tarafından açılabilir. Genellikle kira veya tahliyeden kaynaklanan uyuşmazlıklar dava konusu olmaktadır. Kira davaları, taraflar arasında kiraya konu gayrimenkulün; Kira bedelinin tespiti için açılan dava türüdür.
Kira sözleşmesinde belirtilen kira artışlarına uyulmaması veya kiracıyı mağdur edecek miktardaki kira artışları davalarda görülebilir. Bu gibi durumlarda sulh hukuk mahkemelerinde dava açılabilir.
5) İzaley-i Şuyu Davaları
İki veya daha fazla ortaklı mallarda ortaklığın sona ermesi için açılan davadır. Gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde dava açılabilir. Genellikle satış yoluyla ortaklığın feshi veya tasfiyesi için uzun süreli davalar açılabilir.
Gayrimenkul Hukuku ile birlikte farklı kanunların değerlendirilmesini gerektiren özel durumlar; oldukça sık oluşur. Taşınmazların özellikleri ve açılacak dava türleri farklı hukuk dallarındaki uzmanlık alanlarına dahil edilebilir.
Gayrimenkul hukuku alanı, mülkiyet hukukunun önemli bir parçasıdır; Mülkiyet hukuku ile ilgili uyuşmazlıkların büyük çoğunluğunu kapsar. Genellikle ilk derece hukuk mahkemelerinde görülen davalar, taşınmaz davasına konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılan davalara göre şekillenir.